A belső szépségről

 A lap alján meditáció képekkel, ébredés, reggeli meditáció

 

Lassan ébredezem... Érdekes ez az alvás, ébrenlét küszöbén toporgó állapot.

Az éjjeli álom képei még velem vannak, de már hallom a nyitott ablakon át betolakodó tavaszi hangokat, érzem a finom párás illatot. Hajnali rigódallal ébred a világ. 

Végre itt a tavasz, a természet újjászületésének csodája! A fákon duzzadnak a rügyek, és a nap melege előcsalogatja az első virágokat.

Ez az évszak mindig kis előre tekintő kíváncsisággal, gyermekes boldogsággal tölt el.

Az idő kereke megállíthatatlanul forog. Jelenünk a múltra építkezik, és a jövőbe tekint.
Ebben a kora reggeli révületben eszembe jut a gyermekkorom, a nagymamám alföldi tanyája.
Ott minden sokkal tágasabb volt, és ez a tavaszi ébredés is még sokkal szabadabb, gondtalanabb, gyönyörűbb.

Emlékszem, az akkori rét harmatos szőnyegére, melyet tarka virágok borítottak, fehérek, kékek, sárgák, rózsaszínűek, pirosak. Lefeküdtem a fűbe, hallgattam az apró kis bogarak zümmögését, telis-tele volt vele a rét!

Lehet, hogy a hétköznapok monoton esemény-áradata eltakarja, de mindannyiunk lelkében él egy ilyen rejtett rét, amelyet néha felidézhetünk. Ez a színekkel és napfénnyel teli ragyogó kép megnyugtat, új erőt ad.

A természet, mint mindenben, ebben is példát mutat nekünk. A nagy rohanás, kapkodás közben néha ébredj fel, pillants rá arra az ártatlan, gyermeki szeretet-lényre, aki igazán vagy.

Mialatt a kisgyermek felnőtté érik benned, rengeteg megfelelni akarásból fakadó terhet veszel a válladra.
Pedig a lelki békéd, nyugalmad, jó közérzeted fontosabb minden anyagias vágyad beteljesítésénél. Ha hiszel abban, hogy mindig mindenből megkapod azt és annyit, amire és amennyire szükséged van életed során, sokkal nyugodtabbá válhatnak a napjaid.
Ezt belátva, tapasztalni fogod azt is, hogy ebből a bőségből, bőven jut másoknak is. Ajándékozd meg embertársaidat!
Mosolyogj rá a szembejövő idegenre! Simogasd meg az édesanyádat!
Egyszerűen csak örülj családodnak, gyermekeidnek! Oly' rövid az emberi élet... Használj ki minden szépséges pillanatot!

Magad körül mindig azt látod kivetítve, ami benned van: harcra harc, szeretetre szeretet a válasz.


Vannak értékek, amelyek sehol sem kaphatók, és mégis mindenhol megtalálhatók, bennünk, és körülöttünk. Felbecsülhetetlen értékük van! A külsőségek felszínes burkán átragyog az igazi szépség, a belső szépség

Örülj az életnek, lásd meg a természet megannyi csodáját, fedezd fel az élet apróságait, miközben rálátsz a nagy dolgokra!
Mérlegeld az érzéseidet, mielőtt ítélkezel mások felett, és a szavakat, melyeket kimondasz! A szavak simogathatnak, örömöt okozhatnak, de nehezen gyógyuló sebeket is ejthetnek.

Adj időt magadnak, egy kicsit menekülj el a nagyvárosi élet forgatagából! Lépj ki a mókuskerékből, amibe hagytad magad belekényszeríteni!

Ha úgy érzed, hogy rosszul indult a napod, eleged van mindenből, állj meg öt percre és vonatkoztass el azoktól a dolgoktól amik zavarnak! Néhány pillanatra vonulj el belső csendedbe!

Reggel, mielőtt elkezdenéd a napot, engedd szabadon képzeleted, idézd fel magadban részletesen rejtett rétedet, amint éppen virágba borul, hiszen belül a szívedben mindig ott ragyog egy napocska, ami száz ágra süt!

Katona Mária
2009. 02. 08.

Megosztás a Facebook-on